Mowag W 200

De Mowag heeft Marc in 2006 gekocht via Marktplaats, hij stond in Groningen te koop bij iemand die voertuigen uit Zwitserland importeert. Na de eerst bezichtiging eind mei heeft Marc al snel besloten om de Mowag te kopen, we waren het snel over de prijs eens en hebben afspraak gemaakt dat we de Mowag op 8 juni kwamen ophalen. Dat was geen probleem mits de RDW tijd had om hem te keuren, dat lukte en kon de Mowag mee naar Hoogezand. Samen met Natasja en mijn oom Joop als chauffeur hebben wij de Mowag naar Hoogezand gereden, toch wel spannend je eigen “echte” brandweerauto.

Nog altijd heel blij met de Mowag zeker omdat er niet 1 in deze staat in Nederland is. In 2010 heeft Marc de Mowag gerestaureerd, gelukkig zat er niet veel laswerk aan de Mowag en kon hij al snel naar de spuiter. Nadat hij opnieuw in de rode verf gespoten was hebben we de Mowag weer opgebouwd en genieten wij van het mooie resultaat.

Mowag, afkorting voor Motorwagenfabrik, is een Zwitserse fabrikant van militaire voertuigen. Het bedrijf is gevestigd te Kreuzlingen (Thurgau) en biedt aan ongeveer 560 mensen werk. Sedert januari 2004 behoort Mowag tot het Amerikaanse General Dynamics die het bedrijf General Dynamics European Land Systems – Mowag GmbH noemde. MOWAG begon in 1950 als privĂ©-onderneming van ingenieur Walter Ruf. De eerste successen waren de ontwikkeling en de productie van meer dan 1600 wapendragers, de MOWAG t1 4×4, voor het Zwitserse leger. Verschillende opdrachten volgden uit Duitsland. Onder andere werden 750 gepantserde speciale voertuigen van het type Roland voor de Duitse Grenswacht onder licentie geproduceerd door de Duitse wapenindustrie. MOWAG produceerde daar naast ook voor de civiele markt. Zo werd in 1958 een lichte 50cc-scooter gebouwd die Volksroller werd genoemd. Het specialiseerde zich ook in het ombouwen van Dodge– en DeSoto-voertuigen tot ambulance, brandweerwagen en andere speciale voertuigen.

De Mowag die Marc heeft is gebouwd op een onderstel van een Dodge W200 en is gebruikt als piket fahrzeuge bij de brandweer van Hombrechtikon.